דף הבית » זמני כניסת ויציאת שבת בירושלים (25-6/10/2024, כ״ד-כ"ה בתשרי, תשפ"ה)
זמני כניסת ויציאת שבת בירושלים (25-26/10/2024)
כניסת שבת
25/10/2024 (כ"ד בתשרי, תשפ"ה), שעה 17:16
יציאת שבת
26/10/2024 (כ"ד בתשרי, תשפ"ה), 18:32

ירושלים‚ אחת הערים הקדושות בעולם‚ חווה תחושת שלווה עמוקה עם כניסת השבת. עבור המתגוררים בעיר או המבקרים‚ זמני כניסת השבת ויציאת השבת הם רגעים המציינים מעבר מהרגיל אל הקודש‚ מהמולת היום-יום לזמן של מנוחה והרהורים. רגעים כאלה מגדירים את קצב החיים בירושלים. כשהשמש שוקעת ביום שישי והכוכבים הראשונים מופיעים בשמים בליל שבת‚ אלה רגעים מלאים במשמעות‚ מסורת ותחושת קהילה.
הסבר לגבי כניסת שבת
השבת מתחילה בשקיעה בכל יום שישי בערב. לרגע הזה‚ המכונה כניסת שבת‚ יש חשיבות עמוקה לקהילה היהודית בירושלים. זו התחלה של קיום מצוות דתי ורגע קולקטיבי שבו נראה שהעיר נעצרת. השעה המדויקת של כניסת השבת משתנה מדי שבוע בהתאם לשעת השקיעה‚ המושפעת מהעונה. בחודשי הקיץ‚ כניסת השבת מתרחשת מאוחר יותר בערב ואילו בחורף‚ השמש שוקעת הרבה יותר מוקדם‚ מה שמביא לתחילת השבת מוקדם יותר.
ככל שמתקרב מועד כניסת השבת‚ אפשר להרגיש את העיר מתכוננת. חנויות מתחילות להיסגר‚ התחבורה הציבורית נעצרת בהדרגה והרחובות נעשים שקטים יותר. משפחות ממהרות הביתה להכין את ארוחותיהן ורבים מתאספים בבתי הכנסת לטקס קבלת השבת. באופן זה‚ כניסת השבת היא מעבר רוחני ומעשי. זה הזמן שבו אנשים מכבים את שגרת היום שלהם ונכנסים לחלל מקודש‚ מקבלים את השבת לבתיהם ולבם.
מסורות כניסת שבת בירושלים
המסורות סביב כניסת השבת עשירות ומגוונות‚ במיוחד בירושלים‚ שבה מתכנסים אנשים מרקעים מגוונים. משפחות רבות מדליקות נרות לציון כניסת השבת‚ תוך אמירת ברכות ותפילות. עיתוי הדלקת הנרות קשור ישירות לכניסת השבת‚ כשנרות דולקים בדרך כלל 18 דקות לפני השקיעה. מעשה קטן אבל עוצמתי זה משמש כהכרה אישית באופי המיוחד של השבת.
בהליכה ברחובות ירושלים רגע לפני כניסת השבת‚ תבחינו בתחושת רוגע. השווקים השוקקים בדרך כלל‚ כמו מחנה יהודה‚ שוממים והכבישים נקיים מהתנועה הרגילה. זה כאילו כל העיר עוברת למצב אחר‚ צופה את השלווה שמביאה השבת. עבור חלקם‚ זה הזמן להתכנס עם המשפחה‚ בעוד שאחרים יכולים לנצל את ההזדמנות הזאת להרהורים שקטים.
הסבר לגבי יציאת שבת
כשם שכניסת השבת מציינת את תחילתו של היום הקדוש‚ יציאת השבת‚ המכונה הבדלה‚ מסמנת את סיומה. יציאת שבת מתרחשת כששלושה כוכבים נראים בשמים בליל שבת. הזמן הזה‚ כמו כניסת השבת‚ משתנה בהתאם לעונה והשעה המדויקת מחושבת מדי שבוע. המשמעות של יציאת השבת היא עמוקה שמסמלת את החזרה לזרימה הסדירה של השבוע לאחר יום מנוחה והתחדשות רוחנית.
טקס ההבדלה‚ הנערך ביציאת השבת‚ כולל סדרה של ברכות על יין‚ תבלינים ונר קלוע מיוחד. הלהבה של נר הבדלה נכבית ביין‚ המסמלת את צאת השבת. ניחוח התבלינים נועד לשאת את מתיקות השבת אל השבוע הקרוב‚ בעוד שאור הנר מסמל את אור השבת הממשיך להדריך אנשים בחיי היום יום.
ירושלים על חומותיה העתיקות והאווירה הרוחנית מביאה תוספת עומק לרגע יציאת השבת. כשהכוכבים מופיעים בשמיים והרחובות חוזרים לחיים בהדרגה‚ העיר חוזרת שוב לקצב היומי שלה. עם זאת‚ שלוות השבת יציבה ומשפיעה על מצב הרוח וקצב החיים גם לאחר סיום זמן הקודש.
הציפייה השבועית לשבת
עבור רבים בירושלים‚ המחזור השבועי סובב סביב השבת. מרגע יציאת השבת במוצאי שבת‚ מתחילים להתכונן לקראת כניסת השבת הבאה. קצב זה יוצר תחושת ציפייה חזקה ומספק זרימה טבעית לשבוע. בכל יום שישי‚ השאלה "מה שעה כניסת השבת?" הופך למשמעותי יותר ויותר‚ ככל שאנשים מתאימים את התוכניות ואת לוחות הזמנים סביב הרגע החשוב הזה.
כניסת שבת היא יותר מסתם תחילתה של שמירה דתית; זה רגע של אחדות קהילתית. בין אם יש קשר דתי או תרבותי עמוק‚ העיתוי של כניסת השבת משפיע על כמעט כולם בירושלים. בתי ספר‚ עסקים ואפילו תחבורה ציבורית פועלים מתוך מחשבה על השבת ודואגים שהכל יתיישר עם הקצב הקדוש של העיר.
אווירת השבת הייחודית בירושלים
השבת בירושלים לא דומה לשום מקום אחר בעולם. בעוד כניסת השבת ויציאת השבת נשמרים בקהילות היהודיות בעולם‚ ההיסטוריה הייחודית של העיר ומרכזיותה ביהדות נותנות לרגעים כאלה משמעות נוספת. ביום שישי בצהריים‚ כשהעיר מתכוננת לכניסת השבת‚ השינוי מורגש. צלילי התפילה‚ מראה המשפחות ההולכות לבית הכנסת וניחוח ארוחות השבת המסורתיות ממלאים את האוויר ויוצרים אווירה מיוחדת.
במהלך השבת עצמה הופכת ירושלים למקום של מנוחה והתבוננות. ההמהום הרגיל של העיר מוחלף בשלווה השקטה שמגיעה עם היעדר מכוניות ושקט ברחובות. עם יציאת השבת‚ העיר חוזרת בהדרגה לשגרת ימי השבוע שלה‚ אבל המעבר הוא תמיד עדין‚ בסימן הזיכרונות וההתחדשות הרוחנית שהביאה השבת.
לסיכום
המשמעות של כניסת השבת ויציאת השבת בירושלים חורגת הרבה מעבר למשמעויות הדתיות. הרגעים האלה מעצבים את קצב העיר ומשפיעים על כל דבר‚ מתחבורה ועד פעילויות יומיומיות. כניסת השבת מסמנת הפסקה בזרימת השבוע‚ מציעה שלווה והרהור‚ בעוד יציאת השבת מחזירה בעדינות את שגרת היום יום‚ מועשרת במנוחה וברוחניות של היום. בירושלים המעברים השבועיים האלה מורגשים עמוקות ומשמשים תזכורת לחיבור הייחודי של העיר לזמן‚ למסורת ולקודש.