דילוג לתוכן

עיריית ירושלים חנכה את משעול אסירי המחתרות היום (ב-1 לאפריל 2025)

ראש העיר ירושלים, משה ליאון, חנך הבוקר (ג' – 01/04/25) את משעול אסירי המחתרות, הממוקם בין מבנה מוזיאון אסירי המחתרות לבין מבנה קמפוס בצלאל החדש.

חנוכת משעול אסירי המחתרת ירושלים 2025
קרדיט צילום: עיריית ירושלים
תוכן עניינים

אודות הטקס

הטקס התקיים במעמד סגני ראש העיר, חברי מועצה, מנכ"ל העירייה, סמנכ"ל משרד הביטחון וראש אגף משפחות, הנצחה ומורשת, ראשי עמותות מורשת הארגונים והמחתרות, מנהל מוזיאון אסירי המחתרות, מנכ"ל בצלאל – אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים, משפחות אסירי המחתרות ומוקירי מורשת המאבק בדרך למדינה.

חניכת משעול אסירי המחתרות באה להוקיר את מורשת אסירי ואסירות המחתרות – ההגנה, האצ"ל והלח"י, וגם לוחמי הפלמ"ח בתקופת השלטון הבריטי, שרבים מהם נאסרו בבית הסוהר המרכזי בירושלים, שהיה חלק מאזור הביטחון הבריטי.

הטקס נערך ברחבה מול הכניסה הראשית של אחד המבנים המרתקים בירושלים, שלו היסטוריה עשירה. בתחילה שימש כאכסניית הנשים הצלייניות הרוסיות ואחר כך כבית הסוהר המרכזי בירושלים שהופעל על-ידי הבריטים בתקופת שלטונם בארץ ישראל. בהמשך, שימש כהיכל הגבורה – אתר הנצחה לאסירים ולעולי הגרדום, ולימים נפתח כמוזיאון אסירי המחתרות.

אודות לוחמי המחתרת

לוחמי המחתרות היו צעירים וצעירות שהלכו אחר צו מצפונם, מתוך אמונה עזה במטרה המשותפת ומתוך נכונות לשלם כל מחיר, גם באובדן חירותם ואף חייהם, כדי שתקום מדינה חופשית ועצמאית לעם היהודי בארץ ישראל. הם נאלצו להתמודד עם תנאי מאסר קשים, בדידות, צפיפות, מחלות וגעגועים למשפחותיהם.

הסיפורים שבין כתלי הכלא ממשיכים להדהד גם כיום, כדוגמת דמותו יוצאת הדופן של "אבי האסירים" – הרב אריה לוין זצ"ל, בריחת חברי האצ"ל והלח"י מחדר 23, סיפוריהם של חברי ההגנה והפלמ"ח בחדר 23 (אסירי בית הערבה, ביריה ועוד) ופרשת גבורתם של עולי הגרדום משה ברזני ומאיר פיינשטיין הי"ד.

עם קריאת משעול אסירי המחתרות החדש, הניצב לרחוב "משעול הגבורה", ממלאת עיריית ירושלים חובה חשובה כלפי האסירים, ומחברת בין מורשתם אז לחיינו בהווה, במרכזה של ירושלים, בירת הנצח של מדינת ישראל, שלמען תקומתה ועצמאותה לחמו.

דבריו של ראש העיר ירושלים, משה ליאון

"חניכת משעול אסירי המחתרות היא רגע מרגש וחשבו עבור העיר ירושלים. אנו מוקירים את גבורתם של אסירי המחתרות, אשר הקריבו את חירותם ואף את חייהם למען תקומת מדינת ישראל. סיפורם מעורר ההשראה ואמונתם העזה בצדקת דרכם, מהדהדים בקרבנו גם כיום. משעול אסירי המחתרות מחבר בין עבר להווה ומנציח את מורשתם של אלה אשר לחמו למען עצמאותנו. ירושלים, בירת הנצח של מדינת ישראל, גאה להיות בית לזיכרון גבורה זה".