דף הבית » 7 קינוחים מזרח תיכוניים מסורתיים שכדאי לנסות בירושלים בשנת 2024
7 קינוחים מזרח תיכוניים מסורתיים שכדאי לנסות בירושלים בשנת 2024
ההיסטוריה העשירה והתרבות המגוונת של ירושלים הופכים אותה למקלט לחקר קולינרי, והקינוחים המזרח תיכוניים הם שיקוף של המורשת התוססת והטעימה של האזור. בשנת 2024, מבקרים ומקומיים כאחד יכולים לחוות את התענוגות המתוקים של העיר, מקלאסיקות עתיקות יומין ועד לפרשנויות מודרניות. הקינוחים האלה, שנעשו לעתים קרובות עם תבלינים ריחניים, אגוזים וטוב טעם סירופ, מספרים סיפורים על מסורות בנות מאות שנים ועדיין שובה לב לחך המודרני. הנה שבעה קינוחים מזרח תיכוניים שחובה לנסות בירושלים השנה.
1. כנאפה: פינוק גבינה מתוק
כנאפה הוא ללא ספק אחד הקינוחים המזרח תיכוניים המפורסמים ביותר, ובירושלים, חובה לנסות. הקינוח הזה הוא שילוב עשיר של גבינה רכה ומלוחה עטופה במאפה קטאיפי פריך ומגורר וטבולה בסירופ מתוק, שלעתים קרובות מושרים במי ורדים או בפריחת תפוז. בציפוי פיסטוקים מרוסקים, המרקמים והטעמים המנוגדים הופכים את הכנאפה לבלתי ניתנת לעמוד בפניו.
כנאפה מוגשת לרוב חמימה, ותמצאו אותה במקומות שונים ברחבי העיר, במיוחד בעיר העתיקה ובמזרח ירושלים, שם היא עשויה טרי לפי הזמנה.
2. בקלאווה: שכבות של יופי מתוק ואגוזים
בקלאווה, הידועה בשכבות העדינות של בצק פילו במילוי אגוזים כתושים וממותקת בסירופ או דבש, היא קינוח אהוב ברחבי המזרח התיכון. בירושלים תפגשו גרסאות שונות של הפינוק הדקדנטי הזה, כולל וריאציות עשויות פיסטוקים, אגוזי מלך או שקדים. מאפיות מקומיות רבות בירושלים מציעות בקלאווה טרייה, מה שמקל על לחטוף כמה חתיכות תוך כדי סיור בכעיר. השכבות העשירות והחמאתיות שלו יחד עם הסירופ הופכות אותו לפינוק מענג לאחר ארוחה.
3. חלווה: מתיקות על בסיס שומשום
חלבה היא פינוק צפוף ומתפורר העשוי ממשחת שומשום (טחינה) וסוכר. הוא עשיר בטעם, עם טעם אגוזי ומתוק שנמס בפה. בירושלים נמכרת חלבה לרוב בבלוקים גדולים בשווקים כמו מחנה יהודה, שם ניתן למצוא אותה במגוון רחב של טעמים, משומשום קלאסי ועד לשוקולד, קפה ואפילו וריאציות פיסטוק. הקינוח הזה הוא אידיאלי למי שמעדיף פינוק קצת פחות מתוק שעדיין מכיל אגרוף של טעם. זה משתלב היטב עם קפה או תה.
4. מעמול: עוגיות קרובות לשלמות
מעמול היא עוגייה מסורתית שממולאת לרוב בממרח תמרים, אגוזי מלך או פיסטוקים. לעוגיות הקטנות והעגולות הללו יש מראה חיצוני רך וחמאתי ומילוי מתוק וצפוף. בירושלים נהנים מהם בדרך כלל במהלך פסטיבלים דתיים או אירועים מיוחדים, אך ניתן למצוא אותם בכל ימות השנה במאפיות ובשווקים רבים. את מעמול מרוחה בדרך כלל באבקת סוכר, מה שמוסיף נופך של מתיקות למילוי האגוזי והפירותי שלה. זה פינוק מושלם ליהנות ממנו עם כוס קפה או תה.
5. מלבי: תענוג פודינג קרמי
מלאבי הוא פודינג מסורתי על בסיס חלב, לעתים קרובות בטעם מי ורדים או מי פריחת תפוז, ומעליו סירופ מתוק, אגוזים מרוסקים או קוקוס מגורר. הקינוח הזה קליל ומרענן, מה שהופך אותו לבחירה פופולרית בחודשים החמים בירושלים. בשנת 2024, המלבי ממשיך להיות אוכל רחוב מועדף, הנמכר בכוסות קטנות על ידי ספקים ברחבי העיר. המרקם הקרמי והטעמים הפרחוניים העדינים שלו מציעים סיום משביע לכל ארוחה.
6. בסבוסה: עוגת סולת מענגת
בסבוסה, המכונה גם חרישי, היא עוגת סולת המושרים בסירופ מתוק לאחר האפייה. יש לו מרקם רך ולח ולעיתים קרובות מעוטר בשקדים או קוקוס. הסירופ, המושרה לרוב במי הדרים או ורדים, מוסיף עומק טעם שמאזן את עושר העוגה. קינוח זה זמין ברבים בירושלים ומוגש לרוב בחגיגות או מפגשים משפחתיים. המרכיבים הפשוטים והטעמים המנחמים שלו הופכים אותו לפינוק אהוב באזור.
7. קדאיף: פנקייק מלא במתיקות
קדאיף הוא קינוח מזרח תיכוני מסורתי העשוי מפנקוטה קטנה ורכה במילוי מתוק או מלוח. הגרסה המתוקה ממולאת בדרך כלל בתערובת של אגוזים, גבינה מתוקה או שמנת, ולאחר מכן מטוגנת או אפויה לפני שהיא מטפטפת בסירופ. קדאיף פופולרי במיוחד במהלך הרמדאן אך ניתן למצוא אותו לאורך כל השנה במאפיות רבות בירושלים. מרקם הפנקייק, בשילוב המתיקות של המילוי והסירופ, הופכים את אטייב לפינוק מהנה וטעים למי שמחפש לנסות משהו חדש.
לסיכום
ירושלים מציעה פסיפס עשיר של קינוחים מזרח תיכוניים מסורתיים המשקפים את המורשת התרבותית המגוונת שלה. מטוב הגבינה המתוקה של הכנאפה ועד התענוג האגוזי של הבקלאווה, הקינוחים האלה הם יותר מסתם פינוקים מפנקים – הם מסע בהיסטוריה הקולינרית של האזור. בין אם אתם חושקים במרקם העשיר והפירורי של חלבה, במתיקות הרכה של מעמול, או ברענון הקרמי של המלבי, בסצנת הקינוחים של ירושלים בשנת 2024 יש משהו שישביע כל חך.